Google+ Дневник на родолюбеца: Досиета

Досиета

Досиетата

Досиетата на прехода

За да се знае кой, кой е в политиката, е хубаво да се следи биографията на някои хора. За да знаем откъде са тръгнали, накъде отиват и къде ни водят...
"Когато човек чете биографиите на политиците на прехода, едно нещо веднага прави впечатление – пълна липса или много съкратена информация какви са били, с какво са се занимавали и от какви семейства произхождат преди 10 ноември 1989 г.
Нека веднага уточня – често интереса към тези факти се възприема от част от публиката като нещо нередно, като недопустимо и се заклеймява усърдно. Горките, те не се сещат, че там се крият причините за много от днешните им неблагополучия. Но, както се казва, няма да се опитваме да вкарваме българчетата с желязна ръка в царството на щастието. Но пък и няма да се поддадем на диктатурата на посредствеността. 
Драги българчета, изследването на биографиите на публичните личности е много модерна, изключително добре развита научна област в свободния свят. Дори в Русия има много авторитетна школа по елитология. Тук, в никога немодернизирана България част от сънародниците предпочитат да останат на нивото на Вазовите „Чичовци”, докато разсъждават „Живо нещо ли е месечината и може ли да падне връз нас”?!" Кой е Росен Плевнелиев?


Кой е Стефан Гамизов?

Кой е прокурорът Роман Василев?

 "Над 13 000 евро платил за нощувки в скъпарския Дубай заместник градският прокурор на София Роман Василев. Стаята струвала по 1000 евро на вечер и се намирала в хотела на Джорджо Армани. Той пък е част от една от най-високите сгради в света „Бурж Халифа”, където отсядат само тузари."

 

 Кой е Мартин Заимов?Официалната му биография:

Аз съм роден на 16 април 1962 година в Женева.
Завършил съм електроника в Техническия университет в София през 1985 година.
Имам магистърска степен по икономика в „Лондон Скул ъф икономикс” и сертификат по икономика от Колежа „Бъркбек”, Великобритания.
Специализирал съм глобални финансови кризи в Харвард и стратегическо използване на информационни технологии в Станфорд.
1997- 2003 г. – подуправител на БНБ и ръководя Валутния борд на България. Имам голям личен принос за финансовата стабилизация на страната, след криза в края на 1996 и началото на 1997 г.


Коя е Лиляна Павлова?

"Лиляна Павлова е много добре подготвена, с необходимите качества, естествено се вдига на следващо стъпало“, заяви премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерския съвет, когато беше решено точно тя да стане министър на регионалното развитие и благоустройството на мястото на подалия оставка кандидат за президент Росен Плевнелиев. Такова беше предложението и на самия Плевнелиев.
Нека разберем, какво означава това „естествено“ стъпало в кариерното развитие и как се стига до него."


Кой е Прошко Прошков?

"Определянето на Прошко Прошков за кандидат за кмет на столицата е безспорен успех за ДСБ и най-вече – лично за безспорния „Командир“ на партията Иван Костов. Просто защото, вероятността той да спечели изборите е много по-голяма от имагинернатата възможност,  кандидатът на Синята коалиция за президент Румен Христов от СДС да стане президент.
В едно интервю на 2 юни, шефът на предизборния щаб на ДСБ Веселин Методиев каза по повод на Стефан Софиянски „Най-важното е да се види, кого представляваш, чий представител си.“
Прав е. Най-важното е обществото да види, кой какъв е и кого представлява. И тъкмо защото г-н Методиев е прав, да видим как са нещата при кандидата на ДСБ, сега вече и на Синята коалиция за кмет на София Прошко Прошков."


 Скоро и Иван Костов