Google+ Дневник на родолюбеца: Има телефон има проблем

неделя, април 25, 2010

Има телефон има проблемПрез 2008 г. за пръв път ме закачиха на подслушване. Попаднах в разработката "Галерия" защото си говорех по телефона с видни депутати и активисти на НДСВ. Закачайки тях на "жицата", закачиха и мен. После успях да си взема и записите. Имам си ги и им се наслаждавам  като ми стане скучно. 
После през юли 2010 г. ми звънна кметът на Пловдив Славчо Атанасов и ми каза да заминавам за Пловдив за да ме назначи като заместник-кмет. Само 12 минути след този разговор вече бях отново на подслушване. И така през целия си мандат като заместник-кмет си говорех с хората на Цветан Цветанов. Беше ми много забавно. Даже понякога първо ги благославях, и тогава започвах разговорите. "Слушате ли момчета? И на Вас да Ви...." Не си взех записите. Все още. Защото не ме интересуват. Смешни са ми подслушвачите. По-точно тези дето им дават нарежданията. Но нямам нищо против да видя Цветан Цветанов в затвора. Даже бих помогнал за това. Дори вече помогнах. И ще помагам още...

Днес темата за подслушването отново стана актуална. Сайтът "Бивол" публикува някои интересни данни как да се предпазите донякъде от подслушване. Но дадените препоръки не Ви спасяват от Цветан Цветанов и неговите слуги от МВР. Затова все пак прочетете и долните редове за да видите сериозността на проблема. И някои съвети. И не забравяте, писах го през 2010 г.

Наръчник за "добре облечени бизнесмени"

През 1999 г. в САЩ е приета секретна директива разпореждаща всички произвеждани, търгувани и употребявани на територията на страната мобилни телефони да имат фабрично вграден модул на платката, който в комплект със специален код в софтуера на телефона, позволява скрита връзка с апарата и тайно активиране на микрофона от разстояние чрез подадена команда през мобилната мрежа. За активирането на микрофона не може да се разбере, защото системата изключва вибрацията, звъна и светлината. Връзката прекъсва, когато от телефона се набира номер или някой го потърси, но тогава подслушването на разговора се осъществява по стандартния начин. Две секунди след края на връзката системата отново включва микрофона и започва да предава информация. Осъществените скрити връзки не се отчитат и отразяват при мобилните оператори. Всъщност се прави отличен звуков запис в рамките на обхвата на микрофона.
Директивата е изпълнена и за съществуването й се разбира случайно едва през 2007 г. Тогава благодарение на дистанционни записи през мобилните телефони на мафиоти от клана Гамбино в Ню Йорк в продължение на няколко години, ФБР събира доказателства за съда и успява да ги вкара в затвора. Поради грешка на съда директивата и начина на записване излизат наяве.
След атентатите през 2001 г. такава секретна директива е приета и в Европейския съюз. От 2002 г. реално в Европа и САЩ службите имат отлична техническа възможност за скрито подслушване през мрежата на мобилните оператори. Когато се подочуват слухове за това, митничари и други оперативно интересни лица започват при разговори на маса да свалят батериите и СИМ картите на телефоните си. Това е глупаво и не върши работи по две причини. Първата, че СИМ картата не е модул без който да не може да се осъществи телефонна връзка. При свалена СИМ карта и дори заключен телефон може да се набере например тел. 112 и да се осъществи разговор. СИМ картата просто е устройство, чрез което мобилните оператори идентифицират клиентите си и правят таксуването на разговорите, тя играе ролята на памет за телефони, СМС-и и настройки.
Втората причина е, че по-модерните и скъпи телефони вече имат вградена на платката втора батерия, която не е посочена в документацията, не се вижда при отваряне на телефона и не може да се махне. За експеримент свалете батерията на телефона си и го дръжте без нея един час, после увеличете на два – три – четири часа и проверете при поставянето на батерията дали телефонът е запазил при извадена батерия точните дата и час или ги е изгубил. При различните модели, батерията има различна мощност – най-слабите позволяват само засичане местоположението на телефона в коя клетка на оператора се намира в момента чрез подавания от него пилотен сигнал. Така например при отвличането на бизнесмена Стефко Колев преди много години, похитителите го прибират в София и изключват двата му телефона (към МТЕЛ). Жена му чрез своя подчинена, която имала приятелка в МТЕЛ получава оттам информацията (напълно незаконно), че ИЗКЛЮЧЕНИТЕ телефони на съпруга й се намират в района на Драгоман, която информация тя предава на полицията. После обаче и този сигнал се загубва, вероятно защото батериите се изчерпват. Не става дума за GPS в телефоните, а за засичане на местоположението му по клетките на мобилния оператор. Ако имаше модерен телефон и при изтощена основна батерия, втората щеше да предава.
Има и модели с още по-силни втори батерии, които позволяват и при извадена основна такава, да се осъществи скритото подслушване цитирано по-горе, но няма данни за колко време. Още по-неприятното е, че за разлика от основната батерия, която се зарежда само от зарядно поставено в контакта, скритата може да се презарежда и като черпи ток от явната батерия.
Още една глупост, която правят митничарите, е с постоянната смяна на СИМ картите в един или няколко телефона, като се надяват да заличат следите си. Това не работи по друга причина. Освен идентификацията на телефонния апарат чрез СИМ картата в мрежата на оператора има и втора идентификация на самия апарат чрез фабрично заложения в него уникален IMEI код. При включване на устройството в мрежата операторът получава данни, коя СИМ карта, с кой апарат (IMEI код) работи в момента. Както и да се сменят СИМ картите и апаратите, винаги връзката на двата кода СИМ + IMEI дава ясна представа кой е ползвателят. Теоретично, както в момента всички СИМ карти са поименни (анонимните бяха забранени) при кражба на мобилен апарат полицията може да залови крадеца в момента, когато той сложи нова СИМ карта в телефона. Защото тя ще подаде в мрежата и IMEI кода на откраднатия апарат, а засичането му по клетка е абсолютно възможно в радиус от двеста-триста метра. Но дори и това е излишно. Просто той купувайси СИМ картата си е дал данните в мобилния оператор за договора и ако полицията не я мързеше толкова, просто би почукала на вратата на дома му.
Практически съвети
Когато водите секретарката си на почивка и не искате жена Ви да знае предположете, че съпругата Ви дори ако не е агент на ДАНС, може да има приятелка в МТЕЛ. Само от настойчивостта и парите й зависи дали тя ще разбере къде точно се намирате, с точност двеста – триста метра или ще получи и записа от ресторантската маса или хотелската стая. Затова правете следното:
  1. В такива случаи оставете телефона в най-плътната и звуконепроницаема чанта и то в съседното помещение и затворете плътно вратата.
  2. Никога не лъжете жена си, че отивате на семинар в Банкя, ако се намирате в Несебър, освен ако не сте дали телефона си на бизнеспартньора да го носи в Банкя, но тогава жена Ви ще попадне на него като Ви се обади.
  3. Купете си тайно втори телефон произведен преди 2000 г. със СИМ карта на името на Асан Ахмедов или на името на приятелска фирма регистрирана в село Горно нанадолнище – Видинско. Така няма да направят връзката с Вас. (Освен ако не изпратят "Крайслера" по следите Ви.) Когато говорите по такъв телефон с поредната курва обаче, основният Ви телефон трябва да бъде както е казано в правило 1.
  4. Като сте на маса с партньори им казвате правило 1. И ако и партньорите Ви не го спазват и са на подслушване и Вие изгаряте с тях, ако и да имате безопасен телефон. Тоест всички на масата спазват правило едно като си дават телефоните в една чанта на охраната да им ги пази.
  5. Внимавайте с какви кучки фолкпевици, манекенки, актриси и други подобни курви си имате работа. Може и да са русички, но те имат скъпи телефони с диктофони, които може да се пускат автоматично да записват всеки проведен с Вас телефонен разговор. А диктофонът може да записва и на масата в ресторанта скрито и недай Боже и под леглото в стаята. После ще Ви изнудват със записите.
  6. В още по-модерните телефони, секретните модули за включване на микрофона, включват и камерата или дори могат да изтеглят данни от телефона Ви. За предпазване от това по-нататък ще говорим пак.
Абе, изобщо има телефон – има проблем, няма телефон, няма проблем.

Александър Долев 


Послепис 

(Актуално допълнение. Разследваният за далавери ексминистър Мирослав Найденов разказа в телевизионния ефир, че при срещата си с президента Росен Плевнелиев преди съставянето на служебното правителство двамата оставили телефоните си в съседно помещение...   Докъде сме го докарали и президентът да трепери от Цветан Цветанов)
 
Цецофон
Две години след като написах този текст (2010 г.) темата проби и в печата.
После и в "Капитал":  "Технология на цецомобила":
"Колкото и да е секретна тази информация, на сайта на Министерството на финансите са качени документи от обществената поръчка, от параметрите на която разбираме, че техниката трябва да може да записва обаждания: "Системата ще дава възможност да се подслушват както входящи, така и изходящи разговори и кратки съобщения на целта и ще предоставя реалните идентификационни данни на целта. Необходимо е системата да записва едновременно четири разговора на абонати на клетъчни телефони, прихванати от системата и посочени от оператора, независимо дали са входящи или изходящи."
От документа разбираме още, че едно от изискванията е техниката да може да се мести от един автомобил на друг, както и да работи с 12 V електрическа система на автомобилите, в които ще бъде инсталирана.

И още – техниката позволява локализиране на абоната в 3G мрежа, без да се налага принудително "сваляне" на 2G. Към системата има и "ръчен" локатор за по-лесно откриване на обекта в градска среда, като се използва т.нар. скрита антена под дрехите.

Друга интересна опция на оборудването е да може да провежда т.нар. тихо повикване - да се свързва с телефона и да го подслушва, дори в момента абонатът да не говори по него, т.е. апаратът служи като "бръмбар". Апаратурата може също така да копира всички данни (контакти, съобщения, история на обаждания) от SIM картата на обекта, както и да създаде неин дубликат.

И най-важното – едно от изискванията е техниката да бъде оборудвана с GPS и електронен компас, който да позволява локализирането й. В същото време основната цел на прокурорската проверка е именно насочена към това да установи къде са били вановете за подслушване.
"

И един съвет от мрежата:
"Всеки може да разбере дали мобилният му телефон е подслушван. Това с един много прост, но гарантиран метод. Трябва да се набере комбинация *#06#.
На дисплея ще се появят цифри. Това е серийният номер на мобилния ви телефон, неговият т.нар Imei. Цифрите на дисплея обаче трябва да са точно 15. Ако има и с една повече, това означава, че към телефона ви е прикрепено друго записващо устройство.
Обикновено при "слушани" телефони цифрите са 17, 18 или 21. Най-новите подслушвателни устройства, внесени преди 8-9 месеца, приодоляват този проблем, но по-старите каквито се ползват масово в България се провалят при този тест."

Доближават се леко до истината, но има още доста да се желае...

 А.Д.