Google+ Дневник на родолюбеца: Взривове и паника в София, държавата мълчи

четвъртък, юли 03, 2008

Взривове и паника в София, държавата мълчи

Малко след 6.00 сутринта в бивше военно поделение край Челопечене се самовзривиха барут (по друга информация снаряди). След два мощни взрива почувствани в цяла София (дори в Драгалевци, където тътенът задейства алармите на автомобилите) станаха десетки по-малки взривове. Част от снаряд падна близо до летището и полетите бяха отменени. Оказа, се че в това бивше поделение е разположен цех за обезвредяване на стари боеприпаси. То е било отдадено под наем от Министерството на отбраната на частна фирма, която го преотстъпила на друга такава. Засега няма данни за жертви. Двамата охранители, дежурния в склада и дежурния пожарникар са живи и здрави. Видеото тук..

Очаква се скоро да се взриви и най-големият склад с 15 тона тротил. Осколките от взрива и ударната вълна изпочупиха прозорци и врати в близките квартали на София. Отровни гъби от пламък и дим са били наблюдавани при взривовете. В София е повишено нивото на замърсяване с азотни окиси.
Неадекватната реакция сред управляващите - три часа пълно мълчание от страна на Министерството на извънредните ситуации, Министерството на отбраната, Министерския съвет и Президентството предизвикаха паника сред софиянци. Единствено кметът Борисов - отишъл пръв на мястото и председателят на парламентарната комисия по обществен ред и сигурност депутатът Минчо Спасов се включиха в ефир и дадоха информация. Кметът каза на софиянци да останат по домовете си и да затворят прозорците и вратите и изпрати автобуси да евакуират хората. Редовите полицаи също си свършиха перфектно работата и веднага отцепиха мястото на инцидента, като връщаха хората и участваха в евакуацията.

Като за начало блесна липсата на елементарна координация между президента - върховен главнокомандващ, министъра на отбраната, когото не успяха да намерят с прокуратурата до девет часа, Емел Етем, която уж била на мястото, областната управа и ред други държавни инстанции.

Още сега е ясно едно, този път трябва да има не само оставки, но и присъди. Не както при наводненията, пожарите и влаковите катастрофи в предните години и месеци.
За начало да започнем с Емел Етем.