Google+ Дневник на родолюбеца: Как точно ще фалира Първа Инвестиционна Банка?

събота, май 17, 2008

Как точно ще фалира Първа Инвестиционна Банка?

Кратко техническо обяснение. Има един страхотен блог на SEO love , който освен всичко друго има здраво чувство за хумор в текстовете си. За да разберете механизма на Интернет търсачката Google, трябва да го прочетете и освен това ще се заливате от смях. Но сериозният му пример е следният кратък текст”

Пари от Интернет” изглежда така:

Правейки пари в Интернет, печеля повече пари, отколкото пари съм печелил някога. Всички спечелени пари от Интернет (а това са много пари) ги инвестирам обратно в Интернет, за да правя още повече пари от Интернет. Лесни пари в Интернет има и това са парите, които аз изкарвам от Интернет.”

С това поставено във вашият сайт Google, директно ще ви индексира и покаже страницата Ви най-отгоре и на първо място в резултатите върнати за търсенето: „Пари от Интернет”. Даже и преди фамозният Апостол Апостолов. И така, ако вече сте изчели SEO love и сте изтрили сълзите от смеха, а корема вече не ви боли, да преминем към темата: „Фалитът на Първа Инвестиционна Банка – мит или реалност?”

Обърнете внимание на горната екранна снимка. Направена е на 17 май 2008 г. в 15.08 часа. Всемогъщият Google дава 15 000 препратки към новини, статии, анализи и коментари за думите: „Първа Инвестиционна Банка фалит”. Само, че в Интернет слухът не е тръгнал от БГ Мама както се твърдеше, а от коментари в Инвестор БГ. Оттам вече лавината за фалита на първа Инвестиционна банка тръгва през БГ мама и влиза във всички форуми и блогове, докато накрая излезе по медиите.

И оттук става интересното. Миналата година SG Експрес банк беше подложена на такава Интернет атака (в по-малък размер), но тъкмо когато стана скандала с френския им дилър изгърмял 5 милиарда евро. Въпреки благоприятната ситуация банката в България не фалира, дори слуховете не стигнаха до офлайн медиите.

Сега обаче виждаме друго. Първа Инвестиционна Банка наистина се разклати първо софтуерно. Маса от клиентите й се изнервиха на ядовете в електронното й банкиране. Официалното обяснение на Първа Инвестиционна беше – проблем с новия софтуер. Поради това пред касите в клоновете й се наредиха ядосани хора, главно от фирми, теглещи по-големи пари от сметките си, защото не знаеха кога ще могат да разчитат пак на електронно банкиране, а не защото вярваха в слуха за фалита на Първа Инвестиционна банка. Това веднага се отрази в офлайн медии и в новинарски сайтове, които снимаха и писаха за тези опашки от ядосани клиенти, с което подхраниха слуховете за фалита на Първа Инвестиционна банка. На другия ден обаче имаше проблеми и с банкоматите на ПИБ – може би пак поради новия софтуер. Това наля масло в огъня и хората си помислиха, че има нещо вярно в слуха за фалита на Първа Инвестиционна Банка, а оправданието със софтуера е опит за замазване на положението.

Получи се ефектът в барчето на ферибоота. Корабът пътува със 500 пътника от които мъже са 250, но от тях 60 не желаят да пият бира понеже ще шофират. От другите 190 евентуално 80 биха пили по една, а 50–тина по две, защото са от организирани групи с автобуси и няма да шофират. Останалите 60 не обичат бирата или им се вижда много скъпа на ферибоота. И от 250-те жени евентуално 20 пият по една бира. И така в бара на кораба има точно 300 бири и те биха стигнали на всички 200 бираджии (80 + 50х2 + 20) ако няма паника. В един момент обаче излиза от бара на палубата развеселен веселяк и вика на своята компания за майтап: „Елате, че бирата в бара свършва!” Петте му събутилници вкупом хукват и вземат по две. Останалите потенциални бираджии виждат гълчавата и чули-недоразбрали се запътват в началото бавно към бара, но по-нетърпеливите хукват и тълпата със стадния си инстинкт се юрва като лавина. Настава блъсканица на бара първите вземат по четири-пет бири за приятелите останали по-назад. По-задните виждат че предните се презапасяват и те вдигат поръчките. Някои купуват повече за да препродават после с печалба на останалите жадни. За минути тристата бири са разграбени и са останали жадни на опашката, за които няма. Бирата, която беше със сто бройки повече от потенциалните клиенти, се оказва със двеста бройки по-малко от реалните клиенти.

Поредният удар дойде от офлайн медиите. (Тук освен вестници и списания, включвам радиа и телевизии.) Когато те започнаха да коментират темата за фалита на Първа Инвестиционна Банка като отричаха, задействаха тоталитарния рефлекс от преди 1989 г. когато официалните медии опровергаваха слуховете за повишение на цените, а после другарят Живков ги вдигаше още на другия ден. Този тоталитарен рефлекс се затвърди от събитията с банковата криза от 1996 г. когато банките фалираха и хората си изгубиха спестяванията. Тогава да си припомним – финансов министър на Жан Виденов беше Димитър Костов, който сега е подуправител на БНБ. Когато той сега се появи по медиите за да говори, за съотношението лев-евро и да казва, че банковата система е стабилна и няма да има фалити на банки, какво точно постигна? Да точно така – задейства изтъркания трик с 25-тия кадър в рекламните клипчета, стар колкото света. А и Сергей Станишев с това, че дал на ДАНС да издирва виновните за „слуха” за фалита на първа Инвестиционна банка, задейства старите рефлекси за ДС преследваща хора разказващи вицове за другаря Живков.

Тоталитарните рефлекси са си живи и здрави. А Цеко Минев каза: „Слухът за фалита на първа Инвестиционна банка прилича на много добре организирано и премерено активно мероприятие на бивши ченгета..". Според него някой се е възползвал от момент, в който банката е уязвима и сменя софтуера си. Смешно е, защото той самият е упрекван, че е ченге, и не би трябвало да налива масло в огъня за фалита на Първа Инвестиционна Банка като пуска конспиративни теории за ченгета, която тема е толкова вече изтъркана, че вече е смешно.

Черешката на тортата обаче беше директорката на първа Инвестиционна Банка Мая Георгиева, която опровергавайки слуховете за фалита на банката покани вложителите да си изтеглят влоговете с думите: „Който се чувства несигурен, да заповяда да си изтегли парите”. Само това трябваше.

Последен удар нанесе днес вестник "Капитал". Той така цензурираше форумите си, че изтри и въпроса: "А защо форумът БГ мама не може по същия начин да фалира например "Булбанк? Има ли дим без огън?". Цензурата вбеси пишещите и администратора не смогва вече да трие писанията, че Първа Инвестиционна Банка фалира. Точно като в онова анимационно филмче, в което ораторът пред огромна зала търпеливо изчака да утихнат всички викове и разговори и когато настана пълна тишина направи грешката да каже "Тишина моля". Услужливи гласове подеха отвсякъде "мълчете, тихо!", други им отговориха: "Не говорете", продължиха с "млъкни идиот" и какафонията настана отново.

С една дума лавината за фалита на първа Инвестиционна банка тръгна. А Интернет е такава медия, че от 15 000 писания, че „Първа Инвестиционна Банка няма да фалира”, при търсене с Google излизат 15 000 резултата „ПИБ – фалит”.

Допълнение: Днес - 19 май 2008 г. като зададете в Гугъл ключови думи ПИБ - фалит - излизат 46 200 резултата.

Бирата във ферибоота наистина ще свърши.