Google+ Дневник на родолюбеца: „Двойка за Кмета на Каварна”

неделя, юни 17, 2007

„Двойка за Кмета на Каварна”

„6+ за кмета на Каварна" е написала Екатерина Попова в бр. 24 на вестник „Капитал" – на първа страница на К3. Причината – Кметът Цонко Цонев, (може би най-известният кмет в България след Бойко Борисов), е решил да намери лекари за града си от Полша, Чехия или Словакия. На тях им предлага заплата „...до 2000 евро", безплатно луксозно общинско жилище, режийните разходи и храната. Но понеже може би няма да има кандидати от тези европейски страни, в обявата има и резервен вариант, търсят се и български лекари, но на тях им се предлага заплата „до 1000 евро" и „частично поемане на разходите за живот".
Според журналистката Екатерина Попова това е „професионално изпълнена ПР кампания". А според мен, това е ПР гаф заслужаващ „Златен скункс" от „Господари на ефира". Освен това е и закононарушение. Защото това е нарушение на конституцията, специалния закон за защита от дискриминация, Кодекса на труда и други нормативи и комисията за защита от дискриминация трябва да се самосезира. А иначе Кмета е юрист, при това добър. Само, че от този случай това не личи.
Нека сме наясно. Аз уважавам кмета на Каварна заради неговите управленски успехи и ше се радвам да го преизберат за пореден път. Този човек наистина направи много за града и общината си. Но и най-добрите грешат понякога. В случая грешката е огромна. Първо - не може да се предлагат различни условия за еднакъв труд на български и чешки, полски или словашки лекари. Заплатата и за българските трябва да е 2000 евро и същите допълнителни екстри, както и за чуждите специалисти. Иначе е обидно за българските лекари и за българите изобщо. Това се нарича дискриминация по национален признак. И вместо медиите да разнасят тази грозна новина с меко казано странен възторг, трябваше да зададат на Кмета логичните въпроси. А всички помним как Европа ни натискаше да отменим различните цени за български и чужди туристи в нашите хотели. И успя, отменихме ги.
Второ, ако това излезе в чужбина като новина, всички европейски работодатели съвсем основателно ще опитат да предлагат различни заплати на български и местни специалисти. И ще казват: „Дори и у Вас е така". Само, че там законите срещу дискриминацията се спазват за разлика от положението у нас. За пореден път се самоунижаваме като нация и се поставяме под останалите европейски страни във втора категория.
Освен това някой може ли да обясни точните стойности на заплати от типа „до 1000 евро", „до 2000" евро? Това нали може да означава и 10 и 200 и 700 и 999 евро? Някой зададе ли този въпрос на Кмета? И накрая, на 7 страница на КЗ е публикувано изречението, че Кметът на Каварна ще търси лекари в ЕС. Все пак от 6 месеца и България е в ЕС. А онзи който е писал неподписания текст явно живее в миналата година.
Александър Долев