Google+ Дневник на родолюбеца: Предателят Андрей Луканов

сряда, януари 10, 2007

Предателят Андрей Луканов

Чл.11. (4) от конституцията -"Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт."
Тази сутрин (10 януари 2007) в предаването на Коритаров, беше бившия министър-председател Димитър Попов. Той отговори на въпросите на Коритаров относно справката за антибългарската и антидържавна дейност на ДПС изготвена от ІІ главно или тогава към 1991 г. Национална Служба за Зашита на Конституцията (НСЗК) и представена на закрито заседания на Министерския съвет на 19 март 1991г. Потвърди нейната автентичност, но се оказа, че МС не е взел никакви мерки по въпроса. След това се е събрал и консултативния съвет по национална сигурност при президента Желев, където също не е решено нищо, още повече, че там е присъствал и Ахмед Доган, като лидер на парламентарно представена партия.
Но Попов каза две интересни неща. Преди изборите за Обикновено народно събрание на 13 октомври 1991 г. той е получил едно нахално писмо от турския министър-председател Месут Йълмаз, (което се оказа писано от турския посланик в София Ялчън Орал заедно с други хора, между които и българи в дипломатическия клуб в Горна баня в София). В него ултимативно е искано да се допусне ДПС до изборите за ОНС. Писмото стига до българското външно министерство подписано от турския премиер и вместо на Попов е преведено и раздавано на депутатите от ВНС от хора на ДПС. Това предизвиква дипломатически скандал. По-интересното е, че и британския посланик в София отива при Попов и двадесет минути повтаря като развалена латерна, че "правителството на Нейно Величество изисква ДПС да бъде регистирано като политическа партия и да участва в изборите"
Тук интересния казус е, че всъщност ДПС няма регистрация като партия в онзи момент, а като движение по ЗЛС (стария закон за лицата и семействата). Попов освен премиер е председател на Софийски градски съд, регистриращ партиите. (Но тогава е в отпуск защото е министър-председател) Та британския посланик иска от него да упражни влиянието си над съда като негов титуляр, макар и в отпуска.
И последното интересно нещо от интервюто, в отсъствие на Попов от съда, негов подчинен съдия регистрира ДПС по ЗЛС по изрично настояване на Андрей Луканов. После Луканов вика Попов и му иска сметка за това, но Попов му казва в лицето, че знае, че е станало по негово искане. Присъствали са главния прокурор Мръчков, шефа на Върховния съд и още някаккъв. Като получава този твърд отговор на Попов, Луканов млъква и Попов си отива.
Между другото, аз също имам впечатления от Попов. Той беше съдия при регистрацията на основаната тогава от мен и още няколко души от Пловдив - Българска Демократ-Конституционна Партия БДКП (първата монархическа партия в България. В устава бяхме писали, че цел на партията е възстановяване на Царство България с Търновската конституция и начело с Негово Величество Симеон ІІ - Цар на българите. Попов бави много време регистрацията, но накрая получи указания отгоре и ни регистрира. Даже в последното заседания на което бях и аз, преди нас регистрира монархическото дружество "Просветление" - София - начело с Димитър Иванов (впоследствие депутат от ОДС на Иван Костов) и като регистрира и нашата партия ни каза: "Имате еднакви цели, защо не направите една коалиция и да се явите заедно на изборите". Така и стана впрочем, двете организации се явихме на изборите през 1990 г. като Парламентарно Движение за Възстановяване на Търновската Конституция. Но за това друг път.
Освен това съм убеден, че слуховете за Димитър Попов като съдия на Държавна Сигурност са верни. В смисъл, че е имало няколко такива съдии гледащи дела от интерес за ДС и издаващи желаните присъди. Това го прави автоматично офицер от ДС и това сега ще излезе. Тоест искам да кажа, че ДПС е ченгеджийска разработка, която обаче се отскубна от господарите си и отиде на подчинение на други служби от други държави.